19 Şubat 2016 Cuma

Sillyon Antik Kenti Expo2016'yı görüyor.Acaba Expo2016 Sillyon Antik Kentini görecek mi

Haydi Keşfedelim "Sillyon"
Keşif Ekibi Derneği'nin organize ettiği Sillyon Antik Kenti'ne ziyarette bende misafir olarak katılma şansım oldu. 20 kişilik bir ekiple çoğumuzun bile bilmediği veya bilipte gitmediği antik kentte tırmandık. Yorucu tırmanışın sonunda gördüğümüz  manzara bütün yorgunluğumuzu almıştır. Ayrıca antik kenti gezerken diğer antik kentlerden farklı olarak çok sayıda su kuyusun olduğunu öğrendik.

Kısaca Sillyon Antik Kenti tanıyalım mı?
"Serik ilçesine 15 km uzaklıkta olan  Perge ve Aspendos arasında yer alan bu Pamphylia şehri,
yamaçları neredeyse tamamen dik, üzeri ise düzlük bir tepede kurulmuştur. Bu tepe, olağan dışı
fiziksel yapısıyla uzaktan bile görülebilir. Strabo, yazılarında denizden kırk stad ya da 7.2 kilometre içerde olan bu şehrin Perge’den görülebileceğini ifade eder.M.S.II. yüzyılda Bergama krallığına bağlı olarak yakın tarihe kadar KARAHİSAR-TEKKE adı ile bu günkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan KOÇHİSAR tepesinde kurulmuştur. Antik devrin en zengin şehirlerinden birisidir."Tabii şu andaki durumu içler acısı neden derseniz harabe  ve yağmalanmış durumunda bizler toplum olarak yeniyi bulunca eskisine kıymet vermiyoruz.

Bizim ülkemizde bizim toprağımızda olmasına rağmen turistler bizden daha çok ziyaret edip önem veriyor.

Hatırlarsınız eskiden bir film vardı. Vizyontele doğuda bir köye TV vericisi kurulmasını için
Ankara'dan gelen ekibe yardımcı olmuşlardı ve belediye başkanı balkondan TV'yi anlatırken
vizyontele radyonun görüntülüsü demişti ve Vizyontele'den Zeki Müren'i izleyeceğiz demişti. Cem Yılmaz'da Zeki Müren'de bizi görecek mi? Demişti bunu neden mi anlattım. Sillyon Antik Kentin en yüksek zirvesine çıktığımızda bizler Antalya'nın gururu olacak olan Expo2016'nın yapılan alanını ve kulesini gördük.

Şimdi soruyorum?

Sillyon Antik Kenti Expo2016'yı görüyor.Acaba Expo2016 Sillyon Antik Kentini görecek mi?Bu arada beni misafir olarak davet eden Keşif Ekibi Derneği Başkanı değerli dostum Hidayet Gültekin'e ve Kısa adı AKGİAD olan Aksu Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Altıntaş ve
yönetimine teşekkür ederiz...


Taner ŞAHİN / Gazeteci Yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder